duminică, 30 ianuarie 2011

Cultivarea, ingrijirea si recoltarea ardeiului gras

Rasadul

Se fac rasaduri cu 6-8 saptamani inainte de al planta afara.
Rasadul de ardei nu se uda prea tare.

Plantarea

Plantarea afara se face la distanta de 25-38 cm, cand solul s-a incazit, in locuri luminoase. Nu se cultiva doi ani la rand in acelasi loc. Atentie daca langa ardei gras plantati ardei iute cel gras poate sa se iuteasca. Timpul de maturare este intre 55-80 zile

Cultivarea, ingrijirea si recoltarea rosiilor

Cum semanam rosiile?

Le semanam in rasadnite (vase de plastic/pahare de plastic cu pamant) si le acoperim cu un strat subtire de ingrasamant (se gaseste in magazine sau florarii). Semanam 2-3 seminte, la 5-6 mm adancime.

Utilizam un pamant fertil, afanat, bine drenat.

Le stropim cu o cantitate mica de apa la temperatura mediului ambiant. Plasam rasadnitele acoperite cu o folie de plastic pentru a se crea un efect de sera, intr-un loc luminos, la aproximativ 17-20 grade Celsius. Umezim pamantul in mod regulat si lasati semintele sa germineze timp de 6-15 zile. Cand plantele incep sa rasara, se inlatura folia de plastic pentru ca planta sa aiba lumina. Se uda regulat folosind si ingrasamant solubil.

Plantarea rosiilor



Înainte de asta este recomandată călirea lor, care practic înseamnă obișnuirea răsadurilor cu temperatura de afară, la început prin deschiderea ferestrelor pentru perioade scurte.
Inaintea de plantarea afara ideal ar fi sa tratam pamantul cu ingrasamant natural. La sfarsitul lunii aprilie sau in prima parte a lunii mai plantele pe care le-am rasadit le plantam afara, in locuri cu ult soare. Imediat ce le-am plantat udam la radacina cu 1-2 litri apa. Putem ca la udarea plantelor o data pe saptamana sa adaugam si solutie pentru fertilizarea rosiilor.
Distanta dintre plante trebuie sa fie de aproximativ 35-45 centimetri. Niciodata nu udam si plantele ci doar radacina.

Legarea rosiilor

Cand rosiile au 15-25 centimetri trebuie sa legam plantele cu sfoara pe araci. Nicoodata nu le legam foarte strans ci lejer pentru ca planta sa poata creste. Cand rosiile infloresc avem grija sa legam planta imediat sub crenguta unde este floare atfel incat planta sa poata sustine rosia care se va face.

Copilirea

Periodic ruperem tulpinile laterale ale plantelor astfel incat sa ramana doar tulpina principala. Aceste tulpini se rup cu mana. In acest fel rosia creste si se dezvolta bine.

Udarea

Udarea se face un interval de 5 - 7 zile. Primavara si la inceputul verii, rosiile le udam dimineata, in acest fel pamantul se va incalzi in timpul zilei, iar plantele nu vor suferii de raceala din timpul noptii. Vara, udarea se face seara si noaptea, cand solul s-a mai racorit. La udare apa va ajunge la radacini si nu direct pe planta (sa nu se maneze planta), iar apa avem grija sa nu fie prea rece.

Combaterea manei

Pentru combaterea manei la rosii se poate folosi un fungicid care da rezultate foarte bune,aplicandu-se un tratament la 12-14 zile .

Carnitul

Este indicat sa fie facuta, atat pentru culturile timpurii cat si pentru cele tarzii. Consta in retezarea varfului plantei la 2-3 frunze deasupra ultimului ciorchine de fructe. La tomatele timpurii se lasa 4-5 ciorchini de fructe, iar la cele tarzii 6-8 ciorchini. Prin aceasta lucrare se grabeste coacerea fructelor in cazul rosiilor timpurii, se asigura fructe mari si carnoase la cultura de vara, iar la cea tarzie se accelereaza coacerea inainte de caderea brumei.

Recoltarea

Este recomandat ca rosiile sa se culeaga doar cand s-au copt bine. Pofta mare la rosii. :)